ArkNat Skogsdunge

EN UDDA UTFLYKT


ArkNat är något så udda som en arkitekturfestival som utmynnar i vindskydd som står öppna för alla att besöka. Det är inte en festival i den vanliga bemärkelsen, snarare är det en workshop för arkitekturstudenter där de träffas för att rita, planera och bygga vindskydd som sedan lämnas på sin plats i naturen.

Konceptet ArkNat dök för första gången upp 2017 i världsarvet Höga Kusten där Jerry Engström från Friluftsbyn i samarbete med Martin Björklund och Kristina Tengstrand från Sweco Architects bjöd in studenter för att skapa tre unika vindskydd utmed vandringslederna i området.

Vindskyddet ”Skogsdunge” byggdes på stranden vid Hålviken i Köpmanholmen. Tanken bakom det var att skapa en artificiell skog med vertikala inslag, som sedan håller uppe själva sovutrymmet vilket rymmer två personer. Konceptet skulle på samma gång smälta in i skogsdungen där det uppfördes och också relatera till det exponerade läget vid havet.

ArkNat Skogsdunge skapades 2017 av Jiajun LU från Bergen School of Architecture, Johanna Nordin från KTH School of Architecture, Jonatan Urpiala från Umeå School of Architecture, Jonna Koivuranta från Oulu school of Architecture och Saimi Järvinen från Oulu school of Architecture.

Vindskyddet Skogsdunge återfinns utmed Höga Kusten-leden Etapp 11.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: ArkNat
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 63.17964, 18.59312
  • Adress: Nässjöbäcken 102, 893 40 Köpmanholmen
Öppna i Google Maps