ArkNat Stranded

EN UDDA UTFLYKT


ArkNat är något så udda som en arkitekturfestival som utmynnar i vindskydd som står öppna för alla att besöka. Det är inte en festival i den vanliga bemärkelsen, snarare är det en workshop för arkitekturstudenter där de träffas för att rita, planera och bygga vindskydd som sedan lämnas på sin plats i naturen.

Konceptet ArkNat dök för första gången upp 2017 i världsarvet Höga Kusten där Jerry Engström från Friluftsbyn i samarbete med Martin Björklund och Kristina Tengstrand från Sweco Architects bjöd in studenter för att skapa tre unika vindskydd utmed vandringslederna i området.

Vid den andra ArkNat-festivalen 2018 byggdes vindskyddet ”Stranded” vid Rödhällorna i Lövvik. På den karga stenstranden ska vindskyddet påminna om ett strandat skepp. De sammanhållna linjerna från golv till tak leder blicken ut mot havet och och med tiden kommer virket blekas av salt och sol tills det helt smälter in i landskapet. Stranded kan vara svårt att få plats i för en övernattning, i alla fall om man är två, men det är en vacker rastplats för den trötta vandraren som behöver vila fötterna för en stund.

ArkNat Stranded skapades av Gustav Näsman från Chalmers Göteborg, Agnes Engström från UMA Umeå, Ahmet Can Karakadilar från METU Ankara, Emma Arvidsson från SLU Altuna och André Berlin från NTNU Trondheim.

Vindskyddet Stranded återfinns utmed Höga Kusten-leden Etapp 2.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: ArkNat
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.80219, 18.15482
  • Adress: Rödhällorna, 872 94 Noraström
Öppna i Google Maps