ArkNat The Tree Cube

EN UDDA UTFLYKT


ArkNat är något så udda som en arkitekturfestival som utmynnar i vindskydd som står öppna för alla att besöka. Det är inte en festival i den vanliga bemärkelsen, snarare är det en workshop för arkitekturstudenter där de träffas för att rita, planera och bygga vindskydd som sedan lämnas på sin plats i naturen.

Konceptet ArkNat dök för första gången upp 2017 i världsarvet Höga Kusten där Jerry Engström från Friluftsbyn i samarbete med Martin Björklund och Kristina Tengstrand från Sweco Architects bjöd in studenter för att skapa tre unika vindskydd utmed vandringslederna i området.

Vid den andra ArkNat-festivalen 2018 byggdes vindskyddet ”The tree cube” på Körningsberget strax utanför Nordingrå och är kanske festivalens mest spektakulära verk. Istället för att bygga vindskyddet vid utsiktspunkten så är det uppfört en bit in i skogen, men upphöjt mellan träden för att fortfarande ge en vacker utsikt. En stege leder upp och in i en två gånger två meter abstrakt kub byggd av bränt virke. Från insidan av kuben kan man öppna fönster mot sjön, skogen och solnedgången innan man lägger sig på golvet och vaggas till sömns av trädets rörelse från vinden.

ArkNat The tree cube skapades av Isa Bergh Lopes Da Costa från Kungliga Tekniska Högskolan, Kristina Rogers från Royal Danish Academy of Arhitecture, Linnea Henstam från
Kungliga Tekniska Högskolan, Matthew Burnett från University of New South Wales och Mattias Larsson från Jönköpings Tekniska Högskola.

Vindskyddet The tree cube återfinns utmed Höga Kusten-leden Etapp 4.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: ArkNat
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.93481, 18.27256
  • Adress: Körningsberget, 870 30 Nordingrå
Öppna i Google Maps