Högakustenbron

EN UDDA UTFLYKT


Högakustenbron är en imponerande bro som sträcker sig över Ångermanälven i norra Sverige och är en del av E4-motorvägen. Bron är belägen i en av Sveriges mest pittoreska regioner, världsarvet Höga kusten som kännetecknas av sin dramatiska kustlinje, som sträcker sig längs den Bottniska viken och dess bergiga landskap.

Högakustenbron har en total längd på 1867 meter, med ett brospann på 1210 meter vilket gör den till Sveriges längsta, och sträcker sig mellan kommunerna Kramfors och Härnösand och kan sägas vara starten på världsarvets kustlinje för resenären söderifrån, i andra fall får den innebära slutet på detsamma.

Den högsta punkten ligger 180 meter över vattenytan och gör den därmed till en av de högsta broarna i Europa. Konstruktionen av Högakustenbron var en teknisk utmaning eftersom den krävde att brotornen skulle byggas på plats i en vattendjup på över 40 meter. Byggandet av bron påbörjades i september 1993 och tog nästan sju år att slutföra.

Högakustenbron är också utformad för att vara hållbar och miljövänlig. Den är byggd av korrosionsbeständigt stål och har en livslängd på minst 120 år. Dessutom har bron utformats för att minimera sin påverkan på miljön. Brokonstruktionen har till exempel utformats så att den inte skapar några hinder för djurlivet i Ångermanälven och området runt bron har skyddats för att bevara dess naturliga skönhet.

Oavsett om Högakustenbron bara symboliserar en nödvändighet på väg hit eller dit, porten in eller ut ur världsarvet eller ett arkitektonisk mästerverk är det värt att någon gång stanna till för att beskåda den, förslagsvis från rastplatsen vid brons norra ända där man kan se bron i sin helhet.


högakustenbron

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 62.7982, 17.93897
  • Adress: Högakustenbron, 872 94 Sandöverken
Öppna i Google Maps