Slåttdalsskrevan

EN UDDA UTFLYKT


Världsarvet Höga Kusten består av en dramatisk kustlinje som formats, och forsätter att formas, av den senaste inlandsisens avsmältning för 10000 år sedan. När glaciärerna smälte och tyngden på jordlagret upphörde började istället en stor och snabb landhöjning. Höga Kusten är ett av världens bästa exempel på hur nedisning och landhöjning påverkar jordytan, vilket fått området att klassas som ett världsarv.

I detta dramatiska landskap med höga toppar och djupa dalar som fortfarande reser sig med en hastighet av ca 8 millimeter per år ligger Skuleskogens nationalpark med Slåttdalsberget. På toppen av berget delas det mitt itu av den enorma Slåttdalsskrevan, en skreva som är 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred – och som utgör en av Höga Kusten-ledens absolut största sevärdheter.

För att nå Slåttdalsskrevan kan man antingen utgå från någon av Skuleskogens nationalparks entréer för en dagsvandring, eller så vandrar man hela den 129 kilometer långa leden från Höga Kusten-bron till Örnsköldsvik för att uppleva hela det spektakulära världsarvet. I vilket fall innebär ett besök till Slåttdalsskrevan ett äventyr som behöver en viss planering.

Slåttdalsskrevan dramatiska uppenbarelse handlar mycket om den omkringliggande miljön, med ett kargt berg och milsvidd utsikt ut över Höga Kusten. Den som är lite mer bekväm, och kan tänka sig att göra avkall på utsikten, hittar en nästan lika dramatisk skreva i Småland som kallas för Skurugata.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps