Wilhelm Peterson-Bergers Minnessten

EN UDDA UTFLYKT


Den som intresserar sig för svenska nationalromantiska tonsättare från förra sekelskiftet vet definitivt vem Wilhelm Peterson-Berger (1867 – 1942) var. Då kanske man hör pianostycken som Vid Frösö kyrka, Intåg i Sommarhagen eller Sommarsång spelas upp i den interna grammofonen till bilder av blommiga sommarhagar i Jämtland, med fjärilar som flyger runt rödtimrade stugor under evigt solsken när hans namn nämns.

Andra kanske har läst om nationalromantikern Wilhelm Peterson-Bergers avigsida som fruktad musikkritiker på Dagens Nyheter. Under signaturen P.B. spred han där under lång tid antisemitiska och rasistiska idéer om framförallt judiska tonsättare, samtidigt som han tog alla chanser till att framhäva sina egna alster. Med tiden blev han både fruktad och avskydd och än idag diskuteras hur han lyckades kombinera antisemitism med ett brinnande förakt för Nazityskland under sin tid som skribent.

Oavsett om man om somrarna drömmer sig bort till idealiserade svenska sommarmiljöer med samlingarna Frösöblomster 1-3, förfasar sig över det antisemitiska tonläge som rådde under 1900-talets första hälft och som kulminerade i ett världskrig, eller helt enkelt aldrig hört talas om någon Wilhelm Peterson-Berger så finns det två platser att bege sig för att stifta bekantskap med den ökända tonsättaren.

Det primära besöksmålet är hans hem på Frösön där man idag kan se ett välbevarat konstnärshem och ta en fika i cafét med utsikt ut över Storsjön och Bydalsfjällen. Det andra är mer obskyrt och utgörs av en minnessten vid hans födelsegård i Ullånger i Kramfors kommun, strax intill E4:an.

Informationstavla saknas men gatuparkering finns.


Wilhelm Peterson-Bergers Minnessten

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 63.014880, 18.193030
  • Adress: Sundbrogatan 72, 870 32 Ullånger
Öppna i Google Maps