Sturkö Skans

EN UDDA UTFLYKT


Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona är ett fantastiskt besöksmål för den som är intresserad av militärhistoria. Genom lättillgängliga guidningar får besökaren en inblick i hur Sveriges försvar sett ut genom århundradena, och det mesta är familjevänligt. För den som istället föredrar knapphändig bakgrundsinformation och en ficklampa finns det mer eller mindre inofficiella besöksmål som går de flesta turister förbi.

Liksom Tjurkö Skans är fortet på grannön Sturkö byggd i början av 1900-talet för att försvara örlogsbasen i Karlskrona. I de gamla ritningarna benämns den som ”Infanteriverk vid Sanda å Sturkö för ett kompani”. Skansen består av en inre anläggning i sten och betong som omges av en vallgrav och en yttre vall. Tanken var att ett kompani på hundra man skulle utgå från skansen för att bevaka kusten inför eventuella landstigningar. Om det gick riktigt illa skulle man kunna återgå till skansen för att därifrån hindra den framryckande fienden. Idag finns det inte längre någon taggtråd i vallgraven och istället för kulsprutebeväpnade soldater vaktas skansen sommartid av betande får.

Sturkö Skans var tillsammans med skansen på Tjurkö aktiv under bägge världskrigen för att sedan falla i glömska. Idag är det Sturkö Samhällsförening som ansvarar för skansen och vill man se den invändigt får man boka en guidad tur.


Sturkö Skans

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps