Tjurkö Båtkyrkogård

EN UDDA UTFLYKT


Karlskronas i särklass märkligaste sevärdhet är en illa dold hemlighet i väglöst land på Tjurkö. Vi talar så klart om den omtalade Tjurkö Båtkyrkogård, skärgårdsfärjornas elefantkyrkogård. Egentligen består den bara av två större båtar som användes i skärgårdstrafiken på 1960- och 1970-talen, två mindre fiskebåtar, en bandtraktor som förmodligen användes för att dra upp dem på land och ett litet redskapsskjul fyllt med metallskrot. Bortsett från vraken i Norrköping finns ingen liknande plats i Sverige så båtkyrkogården har ändå nått kultstatus bland semesterfirare och ruinturister i kustbandet.

Från början tyckte ingen om Tjurkö Båtkyrkogård. Sjöhistoriska museet menade att båtarna hade lågt kulturhistoriskt värde, samhällsbyggnadsförvaltningen menade att platsen var potentiellt osäker (vilket den givetvis är) och turistbyrån ville inte ha med platsen att göra ifall någon skulle gå och skada sig. Att besöksmålet finns över huvud taget får man tacka markägaren för. Redan 2006 kom direktiv om att hen skulle sanera platsen, men genom att helt enkelt strunta i det under sex år gav kommunen till slut upp och valde att försöka se det som kulturhistoria.

Efter att ha försäkrat sig om att båtkyrkogården inte utgjorde någon miljöfara kunde man besluta om att göra området till ett kulturreservat. Det var 2016 och sedan dess har kommunen kunnat hänvisa till bristande resurser samtidigt som turister fortsätter att vallfärda till Tjurkö för att titta på båtkyrkogården. I slutändan kunde alla vinna.

Parkering finns vid Stenbräcka Camping, följ sedan stigen norrut till Tjurkö Båtkyrkogård. Att klättra på båtarna avråder vi starkt ifrån, det är trots allt inget officiellt besöksmål och den som råkar välta en passagerarfärja över sig får ta sitt egna ansvar.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.120975, 15.604698
  • Adress: Hägnudden, 373 63 Tjurkö
Öppna i Google Maps