Tjurkö Skans

EN UDDA UTFLYKT


Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona är ett fantastiskt besöksmål för den som är intresserad av militärhistoria. Genom lättillgängliga guidningar får besökaren en inblick i hur Sveriges försvar sett ut genom århundradena, och det mesta är familjevänligt. För den som istället föredrar knapphändig bakgrundsinformation och en ficklampa finns det mer eller mindre inofficiella besöksmål som går de flesta turister förbi.

Ön Tjurkö i den östra skärgården var under de bägge världskrigen en mycket viktig del av Karlskronas försvar. Här byggdes flera batterier, minstationer och framförallt fortet Tjurkö Skans som ligger mitt på ön. Anläggningen består av en central del byggd av sten och betong, en vallgrav och en yttre vall. Tjurkö Skans var i drift under bägge världskrigen, först bemannad av Karlskrona Grenadjärregemente och sedan av Landstormstrupper. Efter krigen hade fortet blivit omodernt och användes därefter som förråd innan det slutligen övergavs.

Taggtråden i vallgravarna är idag bortplockad och löpgravarna ovanpå anläggningen har växt igen. En skylt varnar om fallrisken för den som vågar sig upp på fortets tak och inne i mörkret ekar tomma korridorer och rum. Att Tjurkö Skans är såpass välbevarad gör den till ett utmärkt besöksmål för att få en inblick i hur landets försvar såg ut då hela världen stod i lågor.

Fler och fler delar av Karlskronas militärhistoriska arv håller på att öppnas upp för allmänheten, vi skulle inte bli förvånade om Tjurkö Skans finns med bland stadens officiella besöksmål inom en snar framtid. I nuläget finns däremot inga staket, lampor eller andra bekvämligheter i fortet och ett besök görs helt på egen risk.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps