Åbyhällen

EN UDDA UTFLYKT


Bohuslän lider ingen brist på imponerande hällristningslokaler, ändå sticker Åbyhällen i Sotenäs ut på flera sätt. Den sluttande berghällen upptäcktes 1967 och består av cirka 120 figurer typiska för bronsåldersristningar, bland annat djur, människor, skepp och skålgropar, men också unika motiv som antas föreställa vargtassar​.

Av Åbyhällens omkring 30 skeppsristningar är ett av dem Bohusläns äldsta kända, daterad till cirka 1700 f.Kr. Ett annat ovanligt skepp visar ett brudpar i ett rituellt bröllop, ett motiv som finns i de flesta förkristna religioner och tros symbolisera fruktbarhet.

Det kan vara lite besvärligt att hitta till Åbyhällen. Parkera vid Nordens Ark och följ staketet på utsidan. Vid gångtunneln under vägen finns en liten del som går utanför djurparkens inhägnade område, sedan viker stigen av in i skogen och man når hällen. På plats finns informationsskyltar som berättar mer om hällristningarna.

Den bördiga jorden runt viken här har brukats sedan de första bönderna slog ner sina hackor. Bara några hundra meter österut finns stenåldersgraven som kallas för Glose Altare som också är högst sevärd.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps