Åseby Storrösen

EN UDDA UTFLYKT


Vem vet vilka stormän som en gång regerade från sina gårdar vid Åseby utanför Kungälv. Minnena från deras stordåd har sedan länge bleknat och inte ens den muntliga traditionen kommer längre ihåg dem. Men deras gravar högst upp på Åsebyberget består. Stora rösen från bronsåldern byggda av tusentals stenar som tornar upp sig för att möta horisonten.

Det största av Åseby storrösen mäter hela 38 meter i diameter och når en höjd på 4 meter. Röset är urgröpt så kanske har det funnits en träkonstruktion som med tiden förmultnat. Kanske är det spår efter plundring. Kanske finns det en helt annan anledning. Strax intill ligger ytterligare ett röse som mäter 30 meter i diameter med en höjd på 3 meter. Det har varit större en så: en del av det har blivit vräkt utför berget.

Åsebybergets storrösen är mäktiga och hemlighetsfulla lämningar från de tidiga invånarna av Åsebys bördiga marker. Skyltning saknas och terrängen kan vara svårforcerat, lättast är att angripa berget från den norra sluttningen. Väl på plats är det omöjligt att missa de bägge rösena.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps