Backa Hällristningar - Skomakarhällen

EN UDDA UTFLYKT


För över tre tusen år sedan började människor samlas runt några stenhällar på en ö i Bohusläns skärgård. De kom för att under ceremoniella former rista och knacka in symboler och figurer i berghällarna. Det var skepp, människofigurer och djur, men också solsymboler, geometriska figurer och skålgropar.

Generation efter generation fortaätte de att komma till hällarna för att rista sina figurer i bohusgraniten, som med tiden blev fler och fler samtidigt som landhöjningen sakta men dramatiskt förändrade landskapet. När de sista människorna ristat de sista symbolerna hade 500 år passerat och Stångenäset var inte längre en ö.

Kanske utgjorde Backa, som området heter idag, ett kulturellt eller religiöst center för bronsålderns människor. Kanske förlorade platsen sin religiösa betydelse när gamla gudar byttes mot nya, eller så övergavs det av någon annan oklar anledning. Kvar lämnade de 16 hällar med ett stort antal ristningar, ett av landets mest hällristningstäta områden.

Den mest kända avbildningen av en man som är 1,5 meter lång och håller en hammare över sitt huvud. Figuren har fått namnet Skomakaren, men mer troligt är att ristningen representerar en vädergud, en föregångare till järnåldersguden Tor vars symbol var just en hammare eller yxa​. Figurer som håller yxor förekommer också på fler ställen i området, men ingen så stor som just på Skomakarhällen.

Backa hällristningar är en av Lysekils mest fascinerande historiska sevärdheter och är väl värt ett besök. Den stora hällen med skomakaren är som en bronsåldersversion av ett klotterplank, där de olika ristningarna är placerade till synes slumpmässigt på hällen. De talar om en föreställningsvärld vi bara kan ana fragment av, och liksom de flesta hällristningar håller de nu på att blekna bort.

Backa hällristningar och skomakarhällen är lättillgängliga, det finns både en parkering och en tillgänglighetsanpassad ramp som leder upp till hällristningarna. Bäst är det att se dem på sommaren, men då får man räkna med att samsas med andra besökare.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Länsstyrelsen
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.40265, 11.48998
  • Adress: Backavägen, 454 91 Brastad
Öppna i Google Maps