Basteröds Hällristningar

EN UDDA UTFLYKT


Tjörn är södra Bohusläns rikaste hällristningsområde med omkring 70 figurristningar plus ett stort antal skålgropar från bronsåldern. Vid Basteröd strax intill det stora gravfältet i Pilane finns kanske den mest anmärkningsvärda hällen på ön.

Basteröds hällristningar består av en grupp med 15 skepp som seglar mot sydost. De omnämndes för första gången 1882, då som öns enda kända figursättning och är kända för sina ovanligt kraftiga linjer. Bland dessa skepp finns Tjörns största hällristningsskepp, som mäter hela 157 cm i längd. Två av skeppen är särskilt intressanta då de har bågformade, schematiskt tecknade figurerna som tolkas som lurblåsare, vilket antyder att de representerar tidens musikinstrument.

Hällen ligger strax intill landsvägen, i korsningen till Pilane gravfält och utgör en fascinerande och lättillgänglig inblick i en svunnen epok på Tjörn. Liksom med många andra hällristningar har de börjat vittra sönder av surt regn och ingen kan säga exakt hur länge de kommer att förbli synliga.

Parkering saknas i direkt anslutning men på plats finns en skylt som berättar om hällristningarna.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps