Blomsholms Skeppssättning

EN UDDA UTFLYKT


Markerna runt Blomsholms säteri utanför Strömstad ligger vid en jordbruksmark som sett en obruten kontinuitet av mänskliga händer i sin mylla sedan urminnes tider. Själva säteriet har anor som sträcker sig tillbaka till 1600-talet, men här återfinns också spår efter mycket tidigare invånare än så.

Området runt Blomsholm inkluderar cirka 160 gravar från järnåldern, fördelade över sju separata gravfält. Här återfinns både storhögen Grönehög och Bohusläns största domarring. Forskningar och utgrävningar har daterat flera av gravarna till perioden 400-600 e.Kr., vilket också tros vara tiden då det stora stenskeppet på åsen uppfördes.

Blomsholms skeppssättning räknas som en av de mest betydande fornlämningarna från järnåldern i hela Sverige. Det stora stenskeppet sträcker ut sig över 40 meter och består av 49 resta stenar. Utmärkande är de fyra meter höga stävstenarna som reser sig över långsidornas lägre stenar vilket ger skeppet en konkav profil.

Vem som förärades en sådan grav, om det ens är en sådan, är inte känt, men tanken med strukturen var att den skulle synas tydligt från den seglarled som för 1500 år sedan passerade några hundra meter längre bort. Då stod havet fem meter över dagens nivå och åkermarken längst ner i dalgången var en grund havsvik.

Runt skeppssättningen finns det också ett gravfält med omkring tjugo högar och stensättningar samt ett par resta stenar. Blomsholms skeppssättning, tillsammans med de andra gravarna i området, utgör en fascinerande heldagsutflykt in i tidens dimma, till en tid då vikingakungar seglade över haven och människor byggde monument åt deras bleknande minnen.

Parkering, promenadslinga och informationsskyltar finns i anslutning.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.97401, 11.24917
  • Adress: Blomsholm Foss 2, 452 92 Strömstad
Öppna i Google Maps