Bohus Fästning

EN UDDA UTFLYKT


Bohus fästning grundades 1308 av Norges kung Håkon V Magnusson. Fästningens strategiska position vid Göta älv gjorde den till en viktig försvarsanläggning, särskilt mot svenska angrepp. Bohus fästning har genom århundradena förstärkts och byggts om flera gånger. På 1500- och 1600-talen genomgick fästningen betydande uppgraderingar, bland annat under ledning av Hans Paaske och Hans van Steenwinckel från Nederländerna, som införde en bastionsdesign i renässansstil.

Efter freden i Roskilde 1658 överfördes Bohuslän och fästningen från Danmark-Norge till Sverige. Efter det förlorade fästningen sin gränsstrategiska betydelse och omvandlades till fängelse. Istället blev befästningar som Älvsborgs fästning i Göteborg och den nyuppförda Carlstens fästning i Marstrand allt viktigare.

Bohus fästning belägrades 14 gånger men erövrades aldrig. En av de mest anmärkningsvärda belägringarna var 1678 då svenska och finska försvarare stod emot en stor dansk-norsk styrka. Fästningen skadades svårt och reparationerna pågick i flera decennier efteråt.

I slutet av 1700-talet ansågs fästningen överflödig och ett rivningsförsök godkändes av kung Gustaf III. Tur nog för eftervärlden visade sig murarna för robusta för att rivas helt och Bohus fästning är idag bevarad som en ruin som besökare kan utforska efter eget sinne.

Fästningen är tveklöst Kungälvs största sevärdhet, trots att det finns ett antal andra sevärda ruiner i kommunen, och är omöjlig att missa när man ankommer staden. Till skillnad från Kungälvs mer obskyra sevärdheter håller sig Bohus fästning med inträde och öppettider, se deras hemsida för att planera ett besök.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps