Carlstens Fästning

EN UDDA UTFLYKT


Marstrands tidiga historia handlar till stor del om de rika sillperiodernas materiella överflöd. Tiden då till och med Paris gatubelysning brann med sillolja från Marstrand. Öns skyddade hamn frös sällan till is vilket tillsammans med sitt geografiska läge gjorde Marstrand till en betydande hamn för fiske och handel.

Efter att Bohuslän, och därmed också Marstrand, blivit Svenskt efter freden i Roskilde beslutade Kung Carl X Gustav att det behövdes en fästning för att skydda den viktiga hamnen. Carlstens fästning började byggas 1658 som ett fyrkantigt torn med murar runt en liten borggård. På 1680-talet förstärktes fästningen genom att göra tornet runt och högre samt höja murarna. Under 1700- och 1800-talen fortsatte byggnationen, och först 1860 rapporterades fästningen vara färdigbyggd​.

Carlstens fästning har bara varit under attack vid två tillfällen. År 1677 intogs den av den danska ståthållaren Gyldenlöwe och 1719 av den norske amiralen Tordenskjold. Vid båda tillfällena återtogs fästningen av svenskarna genom förhandlingar och fredsslut.

Istället för krig så har fästningen blivit ihågkommen som statsfängelse. De många fångarna dömdes till ”Marstrandsarbete”, ett straff som innebar hårt arbete i fästningsbygget. Straffets längd varierade från några år till livstid. För att förhindra rymningar var fångarna försedda med tunga järnkulor fästa med kätting runt ena fotleden. Dödligheten bland fångarna var hög, och vissa vintrar dog upp till 20 procent av dem.

Den mest kända fången var Lasse-Maja, egentligen Lars Larsson Molin, från trakterna kring Arboga. Lasse-Maja blev känd för att ha klätt ut sig till kvinna för att undgå lagens långa arm, men greps och dömdes 1813 till livstid Marstrandsarbete. Tack vare sina kokkunskaper tillbringade han mycket av sin strafftid som kock på fästningen. Han benådades år 1839 efter 26 års fångenskap.

Lasse-Majas självbiografi publicerades första gången 1833 och baserades på hans muntliga berättelser. Boken beskriver hans liv som både man och kvinna och blev en omedelbar succé som har återutgivits kontinuerligt fram till våra dagar.

Tack vare Lasse-Majas smått legendariska rykte är det inte konstigt att en av fästningens största sevärdheter är cellen där han spenderade sina 26 år. Trots att Carlstens fästning är fylld av spännande gömslen, hemliga gångar och till och med en avrättningsplats förblir tjuvens cell fästningens största sevärdhet.

Carlstens fästning förvaltas av Statens Fastighetsverk och håller sig med både öppettider och inträdesbiljetter. Se fästningens officiella hemsida för att planera ett besök.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps