Greby Gravfält

EN UDDA UTFLYKT


Greby gravfält nära Grebbestad i Tanums kommun är ett sägenomsusat gravfält från järnåldern bestående av cirka 220 gravar – det största gravfältet av sitt slag i Bohuslän. Det mest utmärkande med gravfältet är de många resta stenarna som kröner 28 av de större gravhögarna, men här finns också både ensamma stenar och andra stående i oförklarliga grupper. Sammanlagt finns det 68 runda högar, 54 långhögar, 47 runda stensättningar och 12 ovala.

Under en undersökning av den svenska arkeologen Oscar Montelius 1873 grävdes elva av gravarna ut och man fann då olika föremål så som glaspärlor, benkammar och andra vardagsobjekt som sannolikt härrör från ca 400-500 e.Kr. Andra fynd så som prydnader ses som indikationer på en kulturell och kommersiell förbindelse med andra regioner som England och Tyskland.

En intressant aspekt av Greby gravfält är den enorma storleken och stora mängden gravar, vilket har lett till teorier om att området kan ha varit mer än bara en lokal begravningsplats. Kanske hade det en bredare regional betydelse, eventuellt som en handelsplats. Ett argument för teorin är gravfältets geografiska läge vid Sannäsfjorden och Grebbestadskilen, vilket skulle ha varit idealt för handel och kommunikation.

En annan teori har varit att det är skotska krigare som ligger begravda på fältet. De ska ha kommit till området för att fiska sill under en av sillperioderna och hamnat i onåd hos traktens småkungar. Efter ett blodigt slag blev de sedan begravda här på Greby gravfält. Fynden från utgrävningen pekar visserligen på möjligheten att det finns mer eller mindre långväga handelsmän begravda här, men mest verkar det vara vanliga människor från trakten som fått sin vila under stenhögarna.

Greby Gravfält är lättillgängligt och tillgängligt året runt. På plats finns både parkering och informationsskyltar.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps