Grottan på Ramsvikslandet

EN UDDA UTFLYKT


Naturreservatet Ramsvikslandet längst ut i västra Sotenäs är kanske den bästa platsen för att uppleva Bohusläns märkliga och spektakulära granitlandskap. Mellan 1943 och 1994 använde Bohusläns regemente I17 Ramsvikslandet som skjutfält och än idag finns det mer eller mindre tydliga spår från den tiden.

Grottan på Ramsvikslandet är en sevärdhet som nämns i förbigående när det skrivs om naturreservatet. Egentligen är det oftast mest ett konstaterande att den finns där, för ingen ledmarkering leder till grottans öppning. Faktiskt är det inte en grotta alls utan en sprängd tunnel från någon obskyr militär aktivitet.

En källa menar att grottan på Ramsvikslandet är resterna efter ett experiment på 1950-talet där man ville undersöka hur väl berget skyddade mot explosioner. En annan källa menar att det är är ett övergivet projekt till en minstation som skulle anläggas 1943.
I vilket fall är det några märkliga tunnlar med skrot i taket som alla är återvändsgränder.

Att ta sig till grottan på Ramsvikslandet är ingen lätt sak. Klipplandskapet gör koordinaterna nästintill meningslösa, för vart man än vänder stegen så står man förr eller senare inför ett stup. Ingen stig leder till grottan, men den som verkligen vill besöka den gör gott i att följa kustlinjen norrut från bunkern vid Grosshamn, så nära vattnet som möjligt.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.43701, 11.23686
  • Adress: Ramsvikslandet, 450 46 Hunnebostrand
Öppna i Google Maps