Hagadösen

EN UDDA UTFLYKT


Vid Tegneby på Orust, strax norr om Stigfjordens nuvarande strandlinje, finner man Bohusläns högsta koncentration av stenåldersgravar. Här har landskapet brukats av människan från de första trevande försöken på stenåldern ända fram tills idag.

Områdets mest kända stenkammargrav är Hagadösen som uppfördes för nästan sex tusen år sedan, vilket gör den äldre än Egyptens pyramider. När den byggdes låg den bara ett tiotal meter från strandlinjen och blickade ut över havet, sedan dess har havet dragit sig undan och numera får man vandra genom skogen för att komma fram till gravplatsen.

Hagadösens kammare är nästan fyrkantig och består av fyra massiva block resta på högkant med en takhäll vilande ovanpå. Det är en av Bohusläns största och också mest välbevarade gravsättningar från bondestenåldern. När den undersöktes 1915 fann arkeologerna flera fynd som kunde dateras till en senare period när gravsättningarna övergått till hällkistor, något som visar på att Hagadösen vördats och använts i mer än tusen år efter att den först uppfördes.

Hagadösen är skyltad både från väg 178 och sedan vidare vid gården Mellby. Många besökare missar att fortsätta stigen västerut till den stora gånggriften Lunneslätt, stigen är diffus och saknar skyltning men det är helt klart värt mödan. Något som ännu fler missar är att det finns ytterligare en dös som bär namnet Hagadösen, den Nedre Hagadösen ligger sydväst och saknar skylt både vid vägen och vid graven.


Hagadösen

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps