Hedens Väderkvarn

EN UDDA UTFLYKT


Hedens väderkvarn på Hönö i Göteborgs norra skärgård är ett landmärke, känd inte bara som en av de få bevarade kvarnarna i skärgården, utan också för sin koppling till det närmast ikoniska brödet Hönökakan.

Kvarnen har stått på sin nuvarande plats sedan 1875 och var en gång en central del av öns liv. Under dess aktiva år maldes här mjöl av vete och råg, vilket sedan användes för att baka den lokala Hönökakan.

Hönökakan, ett mjukt och platt bröd med hål i mitten, har traditionellt bakats av fiskare och lantbrukare i skärgården och även på landsbygden. Brödet har ofta fått sitt namn från den plats där det bakades, som i fallet med Hönökakan. Traditionellt bakades brödet fastare för att kunna torkas och användas som proviant till sjöss. Det var inte ovanligt att man då mjukade upp det hårda brödet i kaffe före förtäring.

Åke ”Grytens-Karl” Johannesson grundade Åkes Hembageri på Hönö 1934 för att baka Hönökakor kommersiellt. Idag är brödet känt som ett sött och mjukt bröd med begränsad hållbarhet, och det är nog få som saknar hålet i kakan för att kunna hänga upp det över spisen för att torka det till knäckebröd.

Det sista mjölet till traditionella Hönökakor maldes i Hedens väderkvarn i slutet av 1920-talet, men tack vare hembygdsföreningen har kvarnen kunnat bevaras för eftervärlden. Kvarnen visas under den årliga ”Kvarnens dag” den 1:a juli, och är också tillgänglig för visningar på begäran.


Hedens Väderkvarn på Hönö

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps