Hornborgs Slottsruin

EN UDDA UTFLYKT


Hornborgs Slottsruin, även känd som Karlsborg, är en i teorin fascinerande historisk plats belägen i Kville socken nära Hamburgsund. Samtidigt som slottsruinen har en spännande historia som sträcker sig från medeltiden fram till 1500-talet och bär på vittnesmål om politiska maktkamper, strategiska militära manövrar och tragiska händelser så finns det ett bekymmer som besökare: Den är praktiskt taget spårlöst borta.

Borgen anlades år 1455 av riksmarsken Tord Karlsson (Bonde), som var kusin till den dåvarande svenska kungen Karl Knutsson (Bonde). Tord Karlsson hade byggt Karlsborg för att säkra Sveriges tillgång till Västerhavet och stärka rikets strategiska position mot danskarna. Borgen var strategiskt placerad på en klippa för att erbjuda kontroll över den viktiga farleden nedanför.

Karlsborgs borg spelade en central roll i de politiska och militära händelserna under sin tid. Redan 1456 mördades Tord Karlsson på borgen av sin danskfödde underbefälhavare Jöns Bosson, en händelse som sedan kom att användas i propagandan mot danskarna.

Under 1500-talet fortsatte Karlsborg att vara en viktig strategisk punkt, särskilt under konflikterna med Danmark. Gustav Vasa intog norra Bohuslän inklusive Karlsborg år 1523. Han inledde förstärkningsarbeten på borgen som fortsatte fram till 1527. Men 1531, när den danske kungen Kristian II invaderade området, förstördes Karlsborg fullständigt och slutgiltigt.

Efter att ha förlorat sin strategiska betydelse efter freden mellan Sverige och Danmark 1658, föll Karlsborg i glömska. Det var inte förrän i slutet av 1800-talet som arkeologen Wilhelm Berg återupptäckte ruinerna under sina utgrävningar i Bohuslän. Vid tillfället hittades rester av vapen och arbetsredskap, vilket tyder på att borgens storhetstid var mellan 1450 och 1530.

Idag är Hornborgs Slottsruin alltså ett viktigt historiskt landmärke, men väl på plats finns inte mycket mer att se än en kal klippa. Trots sitt visuella antiklimax är området väl skyltat med information och visst, utsikten är ändå rätt fin.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Fornsök
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.5361, 11.27888
  • Adress: Köpmansbacken, 450 70 Hamburgsund
Öppna i Google Maps