Klosterkullen i Kungahälla

EN UDDA UTFLYKT


Jämfört med den imponerande ruinen efter Bohus Fästning är de otydliga murresterna efter Kastala Kloster på Klosterkullen ganska oansenliga, men för den som är intresserad av Bohusläns medeltida historia utgör de trots allt en mer intressant utflykt än den stora fästningen.

Strax väster om dagens Kungälv finns otydliga spår efter stadens föregångare, den Norska handelsstaden Kungahälla. Här vid Nordre älvs strand etablerades i slutet av 1000-talen en stad som skulle bli en viktig handels- och maktcentral. Kungahälla hade en strategisk position vid älvens mynning och blev en kritisk punkt där Norges, Sveriges och Danmarks gränser möttes. Staden var så viktig att det uppfördes en kungaborg på Ragnhildsholmen, en kungsgård och ett kloster.

Platsen för klostret kallas numera för Klosterkullen och är det enda kvarvarande spåret av den en gång så centrala staden. Kastala kloster var ett augustinerkloster som grundades före 1180 av den norske ärkebiskopen Øystein Erlendsson. Det är känt som det äldsta klostret i Bohuslän. Efter att ha fungerat som en viktig religiös institution under flera århundraden stängdes klostret 1533, och dess egendomar drogs in till kronan. Klosterbyggnaderna revs sedan för att användas till att bygga upp Bohus fästning.

Med tidens gång och återkommande konflikter i regionen förlorade Kungahälla sin betydelse. Svenskarnas attack 1612 blev slutet för den medeltida staden och en ny stad, Ny-Kungelf, grundades vid Bohus fästning. Idag är det lilla som återstår av Kungahälla gömt i jorden, men här och där på Klosterkullen kan man fortfarande ana det gamla klostrets grundmurar.

Tillsammans med borgruinen på Ragnhildsholmen ger Klosterkullen i Kungahälla en fascinerande inblick i den försvunna stadens historia. Parkering finns i anslutning och på plats sitter flera informationstavlor som berättar om staden och klosterruinen.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps