Kung Sverre av Norge

EN UDDA UTFLYKT


Vissa minnesmärken är mer obskyra än andra, och minnesstenen över kung Sverre av Norge utanför Munkedal är ett av de märkligaste. Enligt legenden ska Sverre blivit krönt till kung just här, vid gästgivargården i Sörbo 1177.

Sverre, som sägs ha levt cirka 1151 till 1202 gjorde anspråk på att vara son till kung Sigurd Haraldsson Mund (1133–1155). Hans mor, Gunhild, kom från en bondesläkt i Vestlandet och var gift med en kammakare från Färöarna.

Sverres saga, samt den isländska handskriften Flatöboken, berättar om en ung man från Färöarna som valdes till kung av 300 män. Denna man var Sverre, som hade vuxit upp på Färöarna från 1156 och blev prästvigd där. Han återvände till Norge 1176, mitt under birkebeinarnas uppror mot kung Magnus Erlingsson. Birkebeinarna, en grupp rebeller som drabbats hårt av krigets strapatser, var kända för att täcka sina ben med näver på grund av slitna kläder. Deras uppror sträckte sig från Ranrike (norra Bohuslän) till skogarna i Dal och Värmland.

Efter en förlust mot kung Magnus Erlingssons trupper insåg birkebeinarna behovet av en militärkunnig ledare. Sverre valdes som deras kung och blev en framstående ledare. Hans tid som kung präglades av strategisk skicklighet och politisk förmåga, vilket ledde till betydande förändringar i Norges medeltida historia. Huset Sverre utvidgade sedan sitt inflytande under hans ättlingar, med en guldålder under Håkon IV:s regeringstid. Familjens vapensköld blev en symbol för Norge.

Vad som är saga och vad som är sant i historien kring kung Sverre lär aldrig bli utrett. Om han kröntes här i Munkedal låter vi vara osagt, men minnesstenen ja den står där den står.


Kung Sverre av Norge

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.6291, 11.7728
  • Adress: Sörbo 43, 450 54 Hedekas
Öppna i Google Maps