Kungsklyftan i Fjällbacka

EN UDDA UTFLYKT


Det är inte alls säkert att man en dag finner sig i det forna fiskeläget Fjällbacka av en slump. Men gör man det är det omöjligt att missa den lika ståtliga som märkliga porten som leder till en stig in bland klipporna vid Vetteberget. Kungsklyftan står det i målade bokstäver, och ja då är det bara att till att påbörja promenaden uppåt.

En bit upp på berget leder stigen vidare in i en skreva som delar Stora och Lilla Vetteberget, och då har man nått Kungsklyftan. Skrevan har fått sitt namn efter ett besök av kung Oscar II som besökte klyftan 1887, och sedan dess har platsen burit både kungligt epitet och en namnteckning på bergväggen vid norra ingången.

Den geologiska formationen av Kungsklyftan är resultatet av miljontals års väderpåverkan och erosion, vilket skapat den djupa klyftan i granitklipporna. Inuti Kungsklyftan finns gigantiska stenblock som hänger mellan klippväggarna, och det är de som utgör den egentliga attraktionen.

En kuriös detalj är att Kungsklyftan är en av inspelningsplatserna för Ronja Rövardotter. Det var här man filmade Vargklämman och tydligen drar den detaljen besökare i sig. När man passerat under de hängande blocken i Kungsklyftan, eller Vargklämman då, så når man en trappa som leder vidare upp till toppen av Vetteberget och en fantastisk panoramautsikt över Fjällbacka och den närliggande skärgården​.

Under lågsäsong kan man parkera lite varstans i Fjällbacka. Under högsäsong knappt någonstans, så då får man promenera ner till byn.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.59649, 11.28166
  • Adress: Ingrid Bergmans torg, 457 40 Fjällbacka
Öppna i Google Maps