Lyse Gånggrift

EN UDDA UTFLYKT


På en fornminnessafari bland Bohusläns många megalitgravar från bondestenåldern så behöver man allt som oftast förbereda sig på strapatser till fots. Visst går det att komma flera av dem nära med bil, men oftast innebär det fortsatt promenad genom mer eller mindre obanad terräng.

Att vandra genom en djup skog och plötsligt se en stenkammargrav resa sig bland träden är en fascinerande upplevelse, här står man nu som en turist och betraktar ett många ton tungt arv från en forntid med en världsbild vi inte ens kan föreställa oss. Deras civilisation har sedan många tusen år förvandlats gång efter gång, för att mynna ut i den vi lever i idag.

För att besöka Lyse gånggrift, eller gånggriften i Nöteberg, som den också kallas, beroende på vilken ortsbo man frågar, innebär en lite längre promenad än vanligt. Men stenkammargraven är väl värd besväret.

Parkera vid en lämplig punkt utmed väg 162, vik upp på grusvägen vid adressen Häggvall 319 och påbörja turen upp för berget. Snart tar vägen slut och övergår i stig, beroende på säsong blir det nu till att navigera utifrån koordinater. Väl framme finns en illa medtagen informationsskylt.

Lycka till!


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps