Östra Skansen

EN UDDA UTFLYKT


Liksom den västra försvarsanläggningen på Skansberget i Uddevalla så anlades även denna östra skans under andra världskriget. Den var då en del av en omfattande försvarslinje mellan Uddevalla och Vänersborg, en linje som byggdes upp i förhoppningen att hindra eventuellt framryckande tyska styrkor från att nå den viktiga hamnen i Göteborg.

Till skillnad från Skansberget så är tyvärr värnen på den östra skansen plomberade och oåtkomliga. Här finns däremot också resterna av ett luftvärnstorn, som idag utgör ett något misslyckat försök till att anlägga en utsiktsplats.

Östra skansen är inte så mycket en försvarshistorisk lämning som det är en bortglömd och försummad del av Uddevalla. Till skillnad från skanslinjerna i gränsbygden har linjen mellan Uddevalla och Vänersborg mer eller mindre raserats och motiverar egentligen inget besök av någon annan än de mest ihärdiga.

Gamla försvarsanläggningar som den östra skansen i Uddevalla hade kunnat utgöra viktiga minnesmärken över en tid då Sverige förberedde sig för krig, en tid som formade en hel generation och en tid som kanske kommer igen. Istället har vi ansträngt oss till det yttersta för att glömma bort dem och därmed försummat en viktig del av landets kulturhistoria.

Parkering finns nedanför berget, skyltning saknas och utsikten är måttligt imponerande.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.35187, 11.93908
  • Adress: Kålgårdsberget, 451 31 Uddevalla
Öppna i Google Maps