Sankt Eriks Grotta

EN UDDA UTFLYKT


Carlstens fästning på Marstrand är något av en symbol för Sveriges turbulenta förflutna, präglat av krig och oroligheter. Då är det inte förvånande att legender uppstår kring just ofredstider.

I samband med Stora nordiska kriget, den 25 juli 1719, intogs Marstrand av den dansk-norske sjöofficeren Tordenskjold. Det sägs att när Marstrand föll så sökte många av stadens invånare skydd i de närliggande grottorna för att undkomma konflikten. Den största har fått namnet Sankt Eriks grotta och det sägs att de flyende stadsborna led svårt här i grottan. För att trösta dem höll en präst ett tal på stenen som idag kallas för Predikstolen.

Om det är sant eller inte låter vi vara osagt, men sett till grottans knappa storlek lär det mycket riktigt ha varit ganska trångt och eländigt att samsas om det begränsade utrymmet. Strax intill Sankt Eriks grotta återfinns ett lite mindre hål i berget som kallas Fru Arfvidssons sängkammare. Enligt traditionen ska en kvinna vid namn Arfvidsson ha fött en son där, troligen Magnus Arfvidsson som senare blev anställd hos Svenska Ostindiska Kompaniet. Hans föräldrar var Torkel Arfvidsson, en rådman och handelsman i Marstrand, och Johanna Catharina Printz, som möjligen var den nämnda fru Arfvidsson.

Även denna historia bör tas med en nypa salt, men de bägge grottorna utgör i vilket fall ett par sällsamma sevärdheter på en stillsam promenad runt Marstrand. Terrängen är medelsvår och inte tillgänglig med rullstol eller barnvagn. På plats finns en skylt som berättar mer om grottornas legender.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 57.88871, 11.57232
  • Adress: S:t Eriks grotta, 442 66 Marstrand
Öppna i Google Maps