Skulptur i Pilane

EN UDDA UTFLYKT


Visste du att en av Europas tio bästa skulpturparker ligger på ett järnåldersgravfält i en avkrok på Tjörn? Skulptur i Pilane öppnade sin första utomhusutställning sommaren 2007 och har sedan dess lockat tusentals besökare från hela välden varje år.

Utställningen förändras varje år, med nya verk som presenteras varje sommar, samtidigt som några få har blivit permanenta. Det gigantiska huvudet ”Anna” av Jaume Plensa har till exempel blivit till något av en symbol för hela Västkusten.

Det mest anmärkningsvärda är kanske inte att världskonst står placerad i en hage på Tjörn, utan att den står i ett gravfält. Pilaneområdet i sig är en järnåldersbosättning och gravfält daterat till omkring 600 e.Kr. Gravfältet består av cirka 90 fornlämningar. Stencirklar, gravhögar och stående stenar samsas med samtidskonsten om utrymmet och skapar en surrealistisk upplevelse väl värd en omväg.

Skulptur i Pilane håller öppet varje sommar, se deras hemsida för att planera ett besök. Gravfältet är däremot gratis att besöka under lågsäsong och är även det väl värt en omväg.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps