Sveriges Västligaste Punkt

EN UDDA UTFLYKT


Till skillnad från Sveriges nordligaste och sydligaste punkter hamnar de västliga och östligaste ofta i skymundan. Till viss del kan det ursäktas, de saknar både monument och turistanläggningar, men de är också de minst besökta och en obskyr utflykt innebär ofta ett roligare äventyr.

Sveriges västligaste punkt är det obebodda skäret Stora Drammen i Kosterhavets nationalpark. Den som saknar båt och sjövana kan istället nöja sig med Sveriges västligaste punkt på fastlandet i Ledsund, femton kilometer därifrån.

Att hitta till punkten är inte det lättaste, den första utmaningen är att överhuvudtaget hitta en parkeringsplats i närheten. Med sitt färdmedel väl parkerat återstår en omarkerad stig som börjar mellan två villaträdgårdar och som förgrenar sig både en och två gånger innan man kommer ut till klipporna. Sätt därefter sikte på den högsta punkten i sikte, vilket borde vara norrut om du kommit rätt.

Efter en kortare promenad på de glashala klipporna når man tillslut toppen och den lilla vita gränsmarkeringen som utgör Sveriges västligaste punkt och man kan vända åter. Ska man vara riktigt petig bör man också bege sig ned till vattenbrynet för att komma så långt västerut som möjligt. Om det är värt besväret låter vi läsaren avgöra.

Parkering, informationstavla och ledmarkering saknas.


Sveriges västligaste punkt i Ledsund Strömstad

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.99693, 11.1154
  • Adress: Ledsund, 452 91 Strömstad
Öppna i Google Maps