Tanums Sommarland

EN UDDA UTFLYKT


Kommunikationsvägarna bestämmer en bygds välstånd och så har det alltid varit. I landskapet står forntidens gravar och kultplatser vid de en gång viktiga vattenlederna. På landsbygden susar tågen förbi de gamla stationshusen utan att stanna i byar som en gång blomstrade tack vare järnvägen.

Även idag både föds och dör samhällen beroende på hur vägarna dras. I Småland sitter plywoodskivor framför fönsterluckor som en gång sålde korv och glass till förbipasserande trafikanter på Riksväg 1. I Bohuslän har byarna utmed den forna Riksväg 2 gått samma öde till mötes. Rikstvåan, eller gamla E6 som den också kallats, gick från Danmark, längst med västkusten via Göteborg och upp till Oslo. Delar av sträckningen fanns redan 1901, så invånarna hade haft gott om tid för att bygga upp sina verksamheter utmed vägen när beskedet kom om att vägen skulle dras om.

När trafiken upphörde så försvann också underlaget för verksamheterna. Bensinstationer tömdes på bränsle, hotell slog igen och Tanums Sommarland såg sina sista glada besökare.
Sommarlandet hade funnits i 25 år när besökarna plötsligt slutade att komma. Konkursen var snabbt ett faktum och det vidsträckta området lämnades öde. Här fanns en mängd attraktioner så som vattenland, bangolf, klätterställningar och till och med en småbåtshamn.

När Tanums Sommarland slog igen portarna lämnades området att förfalla i tysthet. Till slut hade det en gång glada sommarlandet förvandlats till en dystopisk katastrofscen, till nyfiknas glädje och lokalbefolkningens förskräckelse.

Bilderna här är från ett besök våren 2017 och nu 2024 finns ingenting längre kvar. Ännu ett monument över Rikstvåan har fallit till förmån för nya farleder.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent stängt
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.77333, 11.22833
  • Adress: Vrångsholmen, 457 91 Tanumshede
Öppna i Google Maps