Tanums Världsarv - Fossumhällen

EN UDDA UTFLYKT


Fossumhällen är en av de mest anmärkningsvärda hällristningslokalena i Tanums världsarvsområde. Det som gör Fossumhällen särskilt intressant jämfört med de andra hällarna är den sammanhängande kompositionen som verkar vara utförd av en enda person. På en liten och kompakt yta samsas ett stort antal figurer, som alla har en enhetlighet både i stil och utförande.

Hällristningarna på Fossumhällen föreställer människor med både vapen och instrument, skepp, djur och skålgropar men också den sägenomspunna Fossumkvinnan. Ristningen av kvinnofiguren har en skålgrop mellan benen, kanske en symbol för fertilitet. Kanske representerar Fossumkvinnan till och med en fruktbarhetsgudinna vars namn nu hamnat i glömska.

Vid Fossumhällen leder en stig vidare till den närliggande hällen som kallas för Balken. Här återfinns kanske den mest mystiska av alla hällristningar i världsarvsområdet: den berömda solhästen. Ristningen utgörs av en häst med en stor rund skiva fäst vid dess man. Bilden tros föreställa hur en häst drar solen över himlen och samma motiv har återfunnits ingraverade på bronsföremål från samma tid, men aldrig som en hällristning.

Liksom de flesta andra hällarna i världsarvsområdet är även Fossumhällen lätt tillgänglig med parkering, ramp och tydliga informationstavlor.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps