Tanums Världsarv - Vitlyckehällen

EN UDDA UTFLYKT


Tänker man bara besöka en enda hällristningslokal i Tanums världsarv så får man välja med omsorg. Sannolikheten är ändå att man slutar vid Vitlyckehällen, den största och mest berömda av Tanums oräkneliga bronsåldershällar.

Vitlyckehällen är omkring 22 meter lång och innehåller cirka 500 figurer ingraverade i berget. Figurerna inkluderar många skålgropar och skeppsbilder men ett av de mest anmärkningsvärda motiven är ”Brudparet”, som framställer en man och en kvinna som håller om varandra, och intill dem en mansfigur med en rest yxa. Motivet tolkas som en scen från ett rituellt bröllop, men det är så klart bara en kvalificerad gissning. Ett annat intressant motiv är bilden av vad som tros vara en blåval, vilka är högst ovanliga bland hällristningarna.

Runt Vitlyckehällen finns även flera mindre hällar som även de är sevärda. Följ de markerade stigarna upp för bergskullen för att hitta till dem. Många av hällristningarna i Tanums världsarv går att besöka året runt, men Vitlyckehällen täcks oftast över på vintrarna för att skydda de ömtåliga hällristningarna. Se museets hemsida för mer information.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps