Torim Skans

EN UDDA UTFLYKT


I en vägkorsning i Bullarebygden, i norra Bohuslän ligger ytterligare en av de bortglömda försvarsposteringarna som skulle hindrat anfallande tyskar vid en invasion från det ockuperade Norge.

Från vägen syns knappt någonting längre men när det begav sig under 1940-talet var det annorlunda. Varför vägen här ansågs så strategiskt viktig är oklart, men man bemödade sig med att bygga inte bara en rad av stridsvagnshinder, utan tre. Draktänderna ligger fortfarande kvar i skogen som en tandrad från ett urtidsdjur.

Av själva vägspärren finns däremot inte mycket kvar ovan jord. Här fanns kulsprutevärn, pansarvärn och skyddsrum som nu alla är igenmurade och överväxta. Här och där sticker de runda hattarna upp i skogen som signalerar att det en gång låg en soldat och siktade här genom gluggen.

Skogen är stilla. Det finns inga skyltar och allt täcks av grönska. Vägspärren vid Torim är både en kulturhistorisk plats som minner om en tid då Sverige nästan blev indraget i ett världskrig, men också en plats som staten vill få oss att glömma.

Längre upp i Bullarebygden, mot Norska gränsen ligger Holkekärrnäs skans som är bevarad som ett besöksmål. Västerut ligger Kragenäs skans som delvis också kan besökas, men med större besvär.

Parkering finns i vägkorsningen, sedan är det bara att börja irra omkring i skogen och hålla ögonen öppna efter symmetriska former och blek betong bland grönskan.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.78801, 11.34585
  • Adress: Torim, 457 96 Lur
Öppna i Google Maps