Tureborgen

EN UDDA UTFLYKT


På Udda Utflykter finns flera exempel på medvetet skapade ruiner, nationalromantiska fantasier som aldrig varit en komplett byggnad. Tureborgen i Uddevalla är istället en nationalromantisk ruin av ett nationalromantiskt fantasislott, och som ett sådant lär det vara helt unikt i Sverige.

Borgens skapare Ture Malmgren var en excentrisk lokalpolitiker och grundare av tidningen Bohusläningen. Inspirerad av medeltida borgar han såg under sina resor i Tyskland påbörjade Malmgren byggnationen av Tureborgen 1899, ett projekt som fortsatte fram till 1912, även om det aldrig helt slutfördes.

Processen med att uppföra Tureborgen var allt annat än konventionell. Malmgren använde sig av improvisation snarare än formella ritningar, ofta baserade på vykort från Rhendalen. Trots sin stora förmögenhet var bygget en kostsam affär. För att minska kostnaderna användes billigt material som inköptes genom att köpa och riva gamla timmerhus i Uddevalla.

Tureborgen bestod av runt fyrtio olika rum, inklusive en stor riddarsal, torn, balkonger och höga stenmurar. Bland borgens rum fanns också ett i beduinstil, en kägelbana, och ett musikrum med tre pianon, samt konstverk av bland annat Anders Zorn. Under sin storhetstid var borgen plats för storslagna fester inspirerade av tidens nationalromantik där man sköljde ner sin helstekta vikigagris med mjöd.

Efter Malmgrens bortgång 1922 började borgen att förfalla. Sitt sista användningsområde fick den under andra världskriget, då som tillfällig inkvartering för mobiliserade soldater. Borgen köptes senare av byggmästaren Kjell Stolt som planerade att riva den för att återanvända timret. Innan detta kunde ske förstördes Tureborgen i en brand natten till den 26 november 1950. Det är den ruinen vi ser idag.

Trots att Tureborgen är en av de i särklass märkligaste sevärdheterna i Västsverige så har den fått se orättvist lite underhåll. Idag är det en ruin i förfall som rasar ihop mer för varje år samtidigt som vegetationen kryper närmare. Sedan 2014 har Sällskapet Tureborgen tagit på sig det otacksamma arbetat för att bevara och sköta om ruinen, så vi får hoppas att den kan bevaras för framtiden.

Tureborgen är ingen officiell sevärdhet och den saknar all form av säkerhetsanordningar. Det är inte omöjligt att få en nedfallande sten i huvudet, trilla ner för ett stup eller på annat sätt slå sig smått fördärvad. Bäst därför att iaktta försiktighet vid ett eventuellt besök, och givetvis hålla ett gott öga på eventuella medföljande barn.

Parkering och skyltning saknas så klart men det finns besöksparkeringar till flerfamiljshusen nere i dalen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.34055, 11.95291
  • Adress: Tureborgs gångbana, 451 33 Uddevalla
Öppna i Google Maps