Aaltohuset Sundh Center

EN UDDA UTFLYKT


Aaltohuset, eller Sundh Center, ritat av Alvar Aalto och uppfört i Avesta kom på 99:e plats på Arkitektupprorets lista över Sveriges fulaste hus. Men hur fult är det egentligen?

Vad man tycker om Aaltos arkitektoniska skapelser beror nog lite på de egna smakpreferenserna. Tillhör man lägret som helst vill att alla storstäder ska se ut som Jakriborg i Ängelholm så fnyser man antagligen åt Aaltos kliniska byggnader. Tycker man däremot att Alexanderplatz i Berlin är höjden av estetisk fulländning så trivs man kanske bättre med Aaltos skapelser.

Alvar Aalto hade särskild betydelse för utvecklingen av funktionalismen, med böljande linjer, fönsterlösa fasader och minimalistiska men noggranna materialval där han blandade inslag av symmetri och asymmetri. Många av hans byggnader kan uppskattas än idag, men trots att hela Aaltohusets fasad är täckt av något så udda som azurblå keramikstavar från Arabia i Finland så har byggnaden aldrig blivit ett uppskattat inslag i Avesta.

Historien bakom Sundh Center har sina rötter i Avestas önskan om ett stadscentrum efter att ha upplevt ett ekonomisk uppsving under krigsåren genom Avesta Jernverk. År 1944 presenterade Aalto och Stark ett förslag för ett nytt centrum, kallat Akropolis, på uppdrag av Avestas stadsstyrelse. Trots stöd från den lokala affärsmannen och byggherren Ernst Sundhs blev Akropolis aldrig verklighet på grund av att det ansågs bryta med stadens karaktär.

Aaltohuset blev däremot uppfört mellan 1957-1961 som ett fristående kvarter och inrymde från början affärslokaler, kontor, bostäder och till och med en bensinstation. Samtidigt som Arkitektupproret kallar Aaltohuset för en av Dalarnas fulaste byggnader vallfärdar arkitekter från hela världen för att få se det byggnadsminnesförklarade huset.

Vi besökte Avesta oanmälda och kunde därför inte ta en titt på interiören, som enligt foton ska vara spektakulär, så att få se den märkliga keramiska exteriören fick vara gott nog.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.1446, 16.177
  • Adress: Kungsgatan 2, 774 30 Avesta
Öppna i Google Maps