Caltexmacken Stumsnäs

EN UDDA UTFLYKT


Idag är det inte många utanför de nostalgiska motorkretsarna som känner igen bensinstationen Caltex logotyp. De prydde bara svenska bensinstationer en kort tid för länge sedan, mellan 1947 och 1967 och bytte sedan namn och logotyp till Texaco.

De som däremot minns Caltex gör det med värme, som en tidig symbol för den frihetliga revolution massbilismen innebar i efterkrigstidens Sverige. Folkhem och ändlösa vägar genom ett ofördärvat land.

En familj som absolut tillhör ovan nämnda skara bor i Stumsnäs strax utanför Rättvik. Där har de byggt en replika av en av de klassiska bensinstationerna på sin gård, komplett med skylt, bensinpumpar och en samtida telefonkiosk.

Det finns faktiskt flera bevarade Caltex-mackar i Sverige, bland annat i Älvsbyn, Mörarp, Berg och Långhyttan. Men att bygga en egen från grunden får ändå anses vara höjden av nostalgisk dedikation.

Att det är en replika verkar inte heller störa deltagarna på Rättviks ökända Classic Car Week som ofta rullar in på gården under motorveckan. Nostalgimacken i Stumsnäs är annars tillgänglig för besök året runt, den ligger strax utmed vägen genom byn och är omöjlig att missa.


Caltexmacken Stumsnäs

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps