Jönshyttan

EN UDDA UTFLYKT


Kulturslingan Silverringens minsta sevärdhet är utan tvekan Jönshyttan. Det en gång så viktiga hyttområdet, där silvermalmen från Östra Silvbergs gruva bearbetades, är idag nästan helt försvunnet. Det enda som återstår är delvis överväxta slagghögar, enstaka husgrunder och ett kapitel ur sagan om Gustav Vasa.

Fram till 1515 bodde silverfogden Stig Hansson här i ett stort timmerhus med sin familj. Enligt legenden, när Gustav Vasa var på flykt undan de danska knektarna, blev han inlåst av Stig Hansson som planerade att förråda den blivande kungen. Dottern Barbro Stigsdotter ska då ha tagit nyckeln ur sin fars rock och släppt ut Vasa, samt försett honom med häst, släde och dräng för sin vidare flykt.

Oavsett sanningshalten i berättelsen, lät Gustav Vasa avrätta Hansson för landsförräderi den 19 maj 1522. Enligt legenden ska Hansson ha haft en hemlig källare på Jönshyttan fylld med silver som undkom beslaget. Många har genom åren grävt efter skatten utan framgång.

Har man ingen spade med sig, passar Jönshyttan ändå utmärkt för att inta sitt fika när man åker Silverringen. Det är en lummig och lugn plats vid en bäck och man passerar den lägligt på färden mellan Bispberg och Östra Silvberg.


Jönshyttan

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps