Jönshyttan

EN UDDA UTFLYKT


Kulturslingan Silverringens minsta sevärdhet är utan tvekan Jönshyttan. Det en gång så viktiga hyttområdet där silvermalmen från Östra Silvbergs gruva bearbetades är idag helt försvunnet. Det enda som återstår är delvis överväxta slagghögar, enstaka husgrunder och ett kapitel ur sagan om Gustav Vasa.

Fram till 1515 bodde silverfogden Stig Hansson här i ett stort timmerhus med sin familj. I sin flykt undan de danska knektarna ska Gustav Vasa ha blivit inlåst av Stig Hansson som ville förråda den blivande kungen. Dottern Barbro Stigsdotter ska då ha tagit nyckeln ur faderns rock och släppt ut Vasa för att sedan förse honom med häst, släde och dräng för sin vidare flykt. Hur det än var med den saken så lät Gustav Vasa avrätta Hansson för landsförräderi den 19:e maj 1522. Enligt legenden ska Hansson haft en hemlig källare på Jönshyttan fylld med silver som undkom beslaget. Många ska genom åren ha grävt efter den utan att ha funnit något.

Har man ingen spade med sig så passar Jönshyttan ändå utmärkt för att inta sitt fika när man åker Silverringen. Det är en lummig och lugn plats vid en bäck och man passerar den lägligt på färden mellan Bispberg och Östra Silvberg.


Jönshyttan

BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps