Krutfabriken - Tyfors 2

EN UDDA UTFLYKT


Vid gränsen mellan Dalarna och Värmland ligger den lilla byn Tyfors. Här finns motorbanan Hedparken, en skjutbana och oändligt mycket skog. Här finns också en topphemlig krutfabrik som skulle bistå Bofors under andra världskriget.

När kriget bröt ut 1939 behövde Sverige öka sina lager med ammunition i en snabbare takt än vad Bofors kunde producera och det blev nödvändigt att inrätta en krigsproduktion. Byn Tyfors valdes på grund av sitt strategiska läge djupt inne i Dalarnas djupa skogar, men som trots sitt isolerade läge hade bra kommunikationer ut i landet.

Krutfabriken byggdes upp i samarbete med Hellefors bruk, som också ägde Fredriksbergs pappersbruk, som kunde förse fabriken med arbetskraft och bestod av två separata enheter, en ovan jord och en insprängd i urberget. Olika pappersbruk levererade pappersmassa till den underjordiska delen av fabriken via järnvägen med avlastning vid Tyfors station. Där förädlades den till nitrocellulosa, bomullskrut, som sedan fraktades ner i blött tillstånd till Tyfors 1 för vidare bearbetning till röksvagt krut.

Anläggningen som sprängdes ut i urberget gick under namnet Tyfors 2 och bestod av flera stora bergrum, kallade skepp, ihopkopplade med mindre tunnlar och utgångar. Omkring 70 personer arbetade inne i berget men arbetsstyrkan kunde dubbleras vid behov med en kapacitet på tillverkningen som kunde nå 18500 kilo per vecka.

Sedan krigets slut har anläggningen lämnats åt sitt öde och äts nu långsamt upp av fukten. Många maskiner är nedmonterade sedan länge men fortfarande kvarstår en hel del, kvarlämnade djupt inne i berget. Om det egentligen är en sevärdhet är tveksamt, men det är definitivt en udda utflykt.

Den stillastående luften ligger tung med mögelsporer och pölarna på golvet är inte nödvändigtvis vatten, men det har inte hindrat åtskilliga äventyrslystna besökare att utforska den labyrintliknande anläggningen genom åren. Till och med SVT har varit där vid ett tillfälle för att spela in ett avsnitt av TV-serien Hemliga rum.

Vad som kommer att hända med den gamla krutfabriken i framtiden är högst oklart. Anläggningen nere i dalen kanske med tiden blir till ett museum, men bergrummen kommer med stor säkerhet att stängas igen.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.164577, 14.226712
  • Adress: Tybyn, 770 10 Fredriksberg
Öppna i Google Maps