Mörksugga

EN UDDA UTFLYKT


Dalahästen är en symbol inte bara för Dalarna utan något som symboliserar Sverige generellt. Besöker man Sverige som turist är det en stor chans att man åker hem med en av de kurbitsdekorerade trähästarna nedstoppad i bagaget.

Men det finns också en annan, lite mer lokal symbol, för de södra delarna av landskapet som är mindre känd utanför regionen: En svart katt med glödande ögon som skrämmer barn från att leka i de mörka skogarna, en Mörksugga.

Mörksugga som den svarta katten kallas för är en mytologisk varelse vars muntliga tradition sträcker sig bakåt till i alla fall 1920-talet. Lokala berättelser från socknar som Rättvik, Leksand, Djura, Gagnef, och Ål berättar om Mörksuggan som ett väsen att skrämma barn med när de var ute för länge på kvällarna, alltså en ganska otrevlig karaktär. Bättre att hålla sig inomhus när mörkret lagt sig över de stora skogarna än att riskera ett möte med en Mörksugga.

Vändningen från ett skräckinjagande väsen till något lite mer gemytligt började 1942 när den lokala konstnären Verner Molin debuterade ”På de ungas salong” i Stockholm. Där fick publiken möta tavlor befolkade av Mörksuggor i formen av vänliga naturväsen. När sedan Falubon Birger Eriksson 1957 skapade en träfigur inspirerad av Molins målningar kom Mörksugga allt mer att representera ett väsen som skyddade mot mörkrets makter, snarare än att vara en del av dem.

Idag är Mörksugga något av en symbol för södra Dalarna och figuren finns avtecknad på allt från muggar till t-shirts, och så finns den såklart som en rondelldekoration i Avesta. För att behålla något av Mörksuggans ursprungliga mystik så snurrar den stirrande svarta katten långsamt runt sin egna axel, ett varv på fyra timmar. Den långsamma rotationen gör att rörelsen inte syns, men kom tillbaka en stund senare och kattens ögon är fixerade någon annanstans.

Även om Mörksugga, liksom Dalahästen, egentligen inte är representativ för just Avesta så har den fått sitt hem just där i rondellen. Det går så klart att besöka katten året runt, men se upp för trafiken.


Mörksugga Avesta

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.14746, 16.16526
  • Adress: Bergslagsvägen 39, 774 31 Avesta
Öppna i Google Maps