Nils Olsson Dalahästar

EN UDDA UTFLYKT


Dalahästen är en ikonisk symbol för svensk allmogekultur med en historia som sträcker sig över flera århundraden. Ursprungligen var den en enkel träleksak som tillverkades som en biprodukt av traktens möbelsnickeri och såldes på marknader söderöver.

Under 1800-talet ökade deras popularitet och de skickades som gåvor både nationellt och internationellt. När de sedan presenterades på världsutställningen i Paris år 1937 gjorde de kurbitsmålade hästarna stor succé och blev snabbt en symbol för svensk hantverkskultur.

Dalahästarna tillverkas fortfarande för hand i Dalarna, framförallt i Nusnäs utanför Mora. Där har två familjeföretag producerat hästarna sedan 1922 och det är framförallt deras produkter man idag ser i souvenirbutikerna runt om i landet.

Ett av företagen är Nils Olsson Dalahästar och under ordinarie öppettider är besökare välkomna att se produktionen med egna ögon. Från att träbitarna hyvlas och sågas, till det att lokala dekoratörer lägger de sista penseldragen krusmålning på de nu röda hästarna.

Även för den som aldrig själv skulle pynta med en dalahäst är ett besök till fabriken väl värt en omväg. Det är trots allt här en av Sveriges mest välkända och populära symboler tillverkas, dag ut och dag in.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps