Nusnäs Kyrkbåt Liss-Nien

EN UDDA UTFLYKT


Sverige har aldrig varit speciellt trångbott, snarare har det varit tvärt om. Särskilt på landsbygden och framförallt i avkrokarna har avståndet mellan gårdar och byar ofta varit stort. I det förindustriella samhället var kyrkan den centrala mötesplatsen och man fick ofta göra sig stor möda för att ta sig dit.

I de nordliga delarna av landet fanns det i nästan varje socken en kyrkstad, med temporära bostäder som nyttjades av tillresta sockenbor vid kyrkohögtider. Ett annat sätt för att upprätthålla kyrkogångsplikten var att resa kollektivt över vattnet till sin sockenkyrka med en kyrkbåt.

Kyrkbåtar är en typ av snipa, en båttyp avsedd för rodd som använts sedan järnåldern. De mest kända är kanske de som använts i Siljan, där den äldsta bevarade är byggd 1716. Nästan varje by runt Siljan hade sin egen kyrkbåt och de flesta byggdes på Sollerön, där en familj fortfarande än idag bygger dem.

Siljans kyrkbåtar har varierat i storlek utifrån byarnas behov. Mindre båtar kunde vara utrustade med 3 eller 4 par åror medan större byar kunde ha båtar som kunde bära upp till 90 personer. Idag lever traditionen med kyrkbåtar vidare genom tävlingar i kyrkbåtsrodd och utflyktsrodd och många byar har bevarat sina gamla båtar.

En av Nusnäs kyrkbåtar är Liss-Nien som byggdes 1858. Den står numera under ett tak strax bredvid Nils Olsson Dalahästar och kan besökas på egen hand året runt. På plats finns omfattande informationstavlor som berättar mer om kyrkbåtarnas historia runt Siljan.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.96187, 14.65066
  • Adress: Trähästvägen 13, 792 77 Nusnäs
Öppna i Google Maps