Säters Fasta Paviljong

EN UDDA UTFLYKT


Kopparbergs län ansågs vara ett av Sveriges mest drabbade områden när det kom till sinnessjukdom och sinnesslöhet, åtminstone enligt en statistisk undersökning från 1902. Därför byggdes Sveriges största och mest moderna sinnessjukhus i Säter.

Bland de 20 vårdpaviljongerna som fanns vid öppningen 1912, ingick även Säters fasta paviljong. Som en av landets två säkerhetsavdelningar var den avsedd för de mest farliga och rymningsbenägna patienterna.

Det var här Sigvard Nilsson, som senare bytte efternamn till Thurneman, skulle tillbringa 32 år av sitt liv. Thurneman var en tillbakadragen kontorist som inte väckte mycket uppmärksamhet. Vad ingen visste var att han också var ledare för den hemliga sekten ”Den Magiska Cirkeln”.

När gruppen avslöjades 1936 hade de hunnit begå fem brutala rånmord under sex års tid. Thurneman motiverade morden med idéer från teosofi och indisk mysticism. Själen var evig och kroppen ett skal; vid döden flyttade själen bara över till ett nytt skal. Därför var det inte heller någon stor sak att mörda, menade han.

Efter en omfattande utredning ansågs sektmedlemmarna ha blivit manipulerade, och de dömdes till straffarbete. Thurneman själv ansågs dock, på grund av sin mysticism, destruktivitet och manipulationsförmåga, vara en ”sällsynt farlig människa” och spärrades in på obestämd tid på Säters fasta paviljong.

Säters fasta paviljong är idag rivningshotad och inte öppen för allmänheten. Udda Utflykter uppmuntrar inte till att försöka ta sig in olovligen i den övergivna byggnaden. Det går däremot bra att beskåda paviljongen från utsidan, då den ligger utanför det nuvarande sjukhusområdet.

Uddatering april 2023: Paviljongen är nu dessvärre riven.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent stängt
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.340858, 15.711850
  • Adress: Länsvägen 18, 783 32 Säter
Öppna i Google Maps