Säters Fasta Paviljong

EN UDDA UTFLYKT


Kopparbergs län ansågs vara ett av Sveriges mest drabbade områden när det kom till sinnessjukdom och sinnesslöhet. I alla fall enligt en statistisk undersökning 1902. Därför byggdes Sveriges största och mest moderna sinnessjukhus i just Säter. Bland områdets 20 vårdpaviljonger fanns vid öppningen 1912 också Säters fasta paviljong. Som en av landets två säkerhetsavdelningar skulle den ta emot de mest farliga och rymningsbenägna patienterna.

Det var här som Sigvard Nilsson skulle spendera 32 år av sitt liv. Sigvard som bytt efternamn till Thurneman var en tillbakadragen kontorist som gjorde lite väsen av sig. Vad ingen visste var att han också var ledare för den hemliga sekten ”Den Magiska Cirkeln”.
När gruppen avslöjades 1936 hade de hunnit begå fem brutala rånmord under sex års tid. Thurneman motiverade morden med idéer från teosofi och indisk mysticism. Själen var evig och kroppen ett skal, vid döden flyttade själen bara över till ett nytt skal. Därför var det inte heller någon stor sak att mörda.

Efter en omfattande utredning ansågs det att medlemmarna i sekten blivit manipulerade och de dömdes till straffarbete. Men Thurneman själv ansågs för sin mysticism, destruktivitet och förmåga till manipulation vara en ”sällsynt farlig människa” och spärrades in på obestämd tid här på Säters fasta paviljong.

Säters fasta paviljong är idag rivningshotad och inte öppen för allmänheten. Udda Utflykter uppmuntrar inte till att försöka ta sig in olovligen i den övergivna byggnaden. Det går däremot bra att beskåda paviljongen från utsidan då den ligger utanför det nuvarande sjukhusområdet.

Uddatering april 2023: Paviljongen är nu dessvärre riven.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Permanent stängt
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.340858, 15.711850
  • Adress: Länsvägen 18, 783 32 Säter
Öppna i Google Maps