Skräddargården

EN UDDA UTFLYKT


De flesta känner till den rödmålade Dalahästen med sitt pittoreska kurbitsmönster. Även fast den historiskt har tillverkats lite här och var i regionen så har den med åren allt mer kommit att förknippas med Mora. Det finns däremot varianter, fler än som går att räkna upp i en kort lista här.

Rättviks dalahäst är ett relativt modernt påfund. Grå och lite smäckrare än varianten från Mora. Mönstret skapades ursprungligen av John Gudmund som även ritade mönstret till Leksandshästen utifrån en tapet från staden. Formen kommer däremot av en häst som hittades på vinden till Skräddargården i Stumsnäs 1952.

Den grå Stumsnäshästen var nött till färgen och två ben hade med tiden ersatts av två spikar. Gissningsvis var den tillverkad någon gång i slutet av 1800-talet. På ryggen är bokstäverna KAOS målade. Vem som målat den och döpt den till Kaos är oklart, men möjligtvis var det John Gudmund själv. I alla fall om man frågar hans son som idag driver verksamheten vidare.

Originalet finns utställd på kulturhuset i Rättvik, en modern tolkning kan ses i stor storlek utanför kommunhuset och Skräddargården där den hittades kan besökas av den nyfikne.

Gården står öppen för improviserade besök under sommarmånaderna och guidning kan förbokas. Vid högtidliga tillfällen kan man även beskåda Stumsnäshästen utställd på gården.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.88294, 14.96056
  • Adress: Stumsnäs Byaväg 66, 795 95 Vikarbyn
Öppna i Google Maps