Styggforsen

EN UDDA UTFLYKT


Styggforsen är ett naturreservat och vattenfall strax utanför Rättvik som är värd ett besök av flera anledningar. Kraften i forsen har sedan länge använts för att driva kvarnar och kraftverk och det finns flera lämningar kvar utmed vattendraget. Den fuktiga miljön tillsammans med en kalkrik jord gör också att många sällsynta växter och svampar trivs i reservatet, men det mest spektakulära är däremot Styggforsen i sig, ett vattenfall som skapats av både ett meteoritnedslag och en isälv.

För 377 miljoner år sedan slog en stor meteorit ner här och skapade Siljanringen. Den var omkring fyra kilometer i diameter och hade färdats i en hastighet av 100 000 kilometer i timmen. Nedslagskraften var enorm och skapade en krater mer än 50 kilometer bred. Berggrunden av kalksten, sandsten och skiffer pressades först ner mot det underliggande granitlagret. När sedan jordytan reste sig igen bildades en granitkupol i mitten medan berggrunden i kraterns ytterkanter sjönk nedåt på grund av förkastningar i jordskorpan.

Här vid kupolens ytterkant där Styggforsen idag rinner har berglagren vänts nästan 90 grader åt sidan av rörelserna. Efter det att isälven sedan långsamt svarvat fram den djupa ravinen och blottat berggrunden kan vi nu beskåda de märkliga lämningarna från meteoritnedslaget med egna ögon djupt nere i ravinen.

Styggforsen har alltid varit en sägenomsusad plats. Styggmannen är ett ålderdomligt namn på djävulen och vid forsen har det alltid bott tomtar, troll och annat oknytt. Så följ vandringsleden runt vattenfallet och ner i ravinen, se om du kan hitta något som inte stämmer överens med hur det borde se ut.

Området är väl skyltat och om somrarna finns det även ett café.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps