Svänghjulet i Horndal

EN UDDA UTFLYKT


Om ruinparken kring Horndals Bruk är en något obskyr sevärdhet som kräver ett visst mått av ansträngning är Svänghjulet i Hornadal desto mer tillgängligt.

Sväng- och drivhjulet togs i drift 1899 för att driva det då nybyggda götvalsverket på Horndals Bruk. Svänghjulet som tillverkades i Morgårdshammar väger över 70 ton med en diameter på 7 meter. Den imponerande konstruktionen möjliggjorde en jämnare gång för det kraftmässigt ojämna götvalsverket.

Verket drevs av två elektriska motorer med kraft från Näs kraftstation, men motorerna på 200 hk var egentligen för klena för den krävande driften. Istället fungerade svänghjulet som en kraftfull komponent för att ge verket den nödvändiga jämnheten. Ändå präglades arbetsdagarna på Horndals Bruk ibland av väntan när arbetarna behövde avvakta att verket nådde rätt varvtal för att valsningen skulle kunna fortsätta.

Det gigantiska svänghjulet var alldeles för tungt för att kunna transportera i ett stycke så hjulet fick tillverkas i åtta separata delar och sammanfogas på plats. Väl igång roterade svänghjulet 54 varv i minuten fram tills dess att götvalsverket lades ner 1959. Därefter stod det stilla på bruksområdet fram till 2008 då Lions Club i Horndal med medel från Avesta kommun installerade hjulet på sin nuvarande plats i korsningen Stora vägen – Allé vägen – Åsvägen.

Svänghjulet i Horndal är i sig en imponerande industrihistorisk lämning från tiden då hammarslagen ekade över samhället, men hjulet är också en introduktion till de vidsträckta ruiner som utgör bruksområdet ett stenkast längre ner på gatan.


Svänghjulet i Horndal

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 60.29575, 16.40814
  • Adress: Stora vägen, 774 67 Horndal
Öppna i Google Maps