Parsetjärns Skans

EN UDDA UTFLYKT


Parsetjärns rastplats är en större rastplats utmed väg 194 som saknar charm. På motsatt sida ligger dock Parsetjärns Skans, en kvarleva från tiden när Sverige hotades av invasion under andra världskriget.

När Nazityskland invaderade Norge 1940 uppstod ett akut behov av att hindra tyska trupper från att fortsätta in i Sverige. Alla större vägar in i Sverige skulle spärras och man förberedde sig för att möta de tyska trupperna i en fördröjande strid här i Dalsland. Ett stort antal skansanläggningar började byggas, däribland den vid Parsetjärn som stod klar 1943.

Hundra soldater skulle bemanna skansen, som bestod av 13 skyttevärn, stabsrum, skyddsrum och ett fullsäkert värn för kulsprutegevär, en kg-hatt. Allt byggdes i berg och betong, men tanken var inte att stå emot ett helt anfall utan att försvåra en ytterligare framryckning och vinna tid.

I Dalsland finns det tre skansar som är öppna för allmänheten som officiella besöksmål: Parsetjärns Skans, Håmule Skans och Skans 453 i Håverud.

Parsetjärns Skans underhålls av Dals-Eds hembygdsförening, som ibland visar upp skyddsrum och värn. Övrig tid fungerar skansen som en lite udda picknickmiljö, som kontrast till den trista rastplatsen nedanför.

Parsetjärns Skans ingår i Ekomuseum Gränsland.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps