Parsetjärns Skans

EN UDDA UTFLYKT


Parsetjärns rastplats är en större rastplats utmed väg 194 helt utan charm. På rakt motsatt sida ligger däremot Parsetjärns Skans, en kvarleva från när Sverige hotades av invasion.

När Nazityskland invaderade Norge 1940 uppstod ett akut behov av att hindra tyska trupper från att fortsätta in i Sverige. Alla större vägar in i Sverige skulle spärras och man förberedde för att möta de tyska trupperna i en fördröjande strid här i Dalsland.
Ett stort antal skansanläggningar började byggas, däribland den vid Parsetjärn som stod klar 1943.

Hundra soldater skulle bemanna skansen som bestod av 13 skyttevärn, stabsrum, skyddsrum och ett fullsäkert värn för kulsprutegäver, en kg-hatt. Allt byggdes i berg och betong men tanken var inte att stå emot ett helt anfall utan att försvåra en ytterligare framryckning och vinna tid.

I Dalsland finns det tre skansar som är öppna för allmänheten som officiella besöksmål. Förutom Parsetjärns Skans är de Håmule Skans samt Skans 453 i Håverud.

Parsetjärns Skans underhålls av Dals-Eds hembygdsförening som även ibland visar upp skyddsrum och värn. Övrig tid fungerar skansen som en lite udda picknickmiljö som kontrast till rastplatsen nedanför.

Parsetjärns Skans ingår i Ekomuseum Gränsland.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps