Varuautomaterna i Järbo

EN UDDA UTFLYKT


Det är högst oklart hur varuautomaterna i Järbo hamnade på kartan för udda utflykter. Men en vårdag när vi ändå var i närområdet fick det bli en avstickare till den gamla kyrkbyn i Färgelanda kommun.

När lanthandeln i Järbo stängde för trettio år sedan blev två röda varuautomater kvar utanför affären. Varuautomaterna tillverkades 1956 och har sedan dess stått uppställda, fyllda med varor att köpa med mynt. De är kanske lite rostiga och glasluckorna har blivit lite repiga och kantstötta efter alla år i service. Men teoretiskt sett fungerar de fortfarande, om det inte hade varit för myntbytet 2017. Idag ekar facken tomma och minner om en annan tid, med andra mynt.

Ibland hittar ett filmteam dit, som när ”100-åringen som försvann” använde lanthandeln med automaterna i en scen. Annars är det mest veteranbilsentusiaster som kommer för att använda dem som rekvisita till sina bilfoton. Och så vi då.

Varuautomaterna står lättillgängligt utmed vägen och om man någon gång råkar finna sig i närheten av Järbo finns det ingen anledning att inte göra en liten avstickare för att titta på varuautomaterna. Men de är inte längre värda någon större omväg.

Uppdatering 2021-10-20: Vi har blivit meddelade att varuautomaterna i Järbo numera ser sporadisk påfyllning av luckorna! Hur man betalar i dem förblir ett mysterium.


BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 58.73058, 12.11854
  • Adress: Skällsäter 29, 458 97 Högsäter
Öppna i Google Maps