Asundens Raukområde

EN UDDA UTFLYKT


Inget besök till Gotland är komplett utan att ha sett minst ett raukområde. Vissa är enkla och tillrättalagda, som vid Hoburgsgubben med skyltar, parkering och restaurang. Andra är mer obskyra och kräver både en omväg och en promenad.

Asunden är ett naturreservat strax öster om Slite. Om man tar fågelvägen vill säga. Annars får man köra en längre stund på kritvita grusvägar till reservatets parkering och sedan fortsätta till fots. Chansen är stor att man är den enda besökaren; inte många förutom fågelskådare hittar till den undangömda ön.

Den som väl gör sig mödan att ta sig ända ut till Asunden möts däremot av ett av Gotlands i särklass vackraste raukområden. På den nordöstra stranden har en samling raukar till synes rest sig ur vattnet; många är omkring två meter höga och vissa nästan nio. Stenpelarna är vad som återstår av det forntida rev som blivit kvar efter att Gotland höjt sig ur djupen.

Det är en sällsam upplevelse att vandra runt på den ogästvänliga ön. Här finns inga sandstränder; vattenbrynet är istället täckt av urtida fossiler. Det som växer på Asunden är främst små, tåliga växter som strandkål och luddvedel. I horisonten skymtar vad som ser ut som en skyline från en miljonstad, men det är bara den enorma cementfabriken i Slite.

Asundens raukfält är väl värt ett besök. Ön är omkring två kilometer lång och som mest en kilometer bred, vilket gör den till en trevlig och lättvandrad promenad från naturreservatets parkering.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps