Bangstenen

EN UDDA UTFLYKT


Bangstenen vid Hoburgen på Gotlands sydspets är ingen vidare omtalad sevärdhet. Få om någon turistguide tar upp den, och på plats saknas all form av skyltning. Den lilla obskyra stenen ligger helt ensam på en hed och att över huvud taget hitta den kräver ett visst mått av tur.

Året var 1972 och professor Ragnar Rylander hade fått i uppdrag att undersöka hur människor reagerar när de utsätts för en ljudbang från ett flygplan som passerar ljudvallen. Undersökningen genomfördes av Omgivningshygieniska avdelningen på Statens Naturvårdsverk samt Hygieniska institutionen på Karolinska Institutet tillsammans med forskare från USA och Frankrike. Platsen de valde för experimentet var Hoburgen på Gotland.

Omkring 20 personer hade rekryterats från fastlandet, tillsammans med ett antal gotländska kvinnor som värvats genom annonser i lokalpressen. Ett okänt antal får hjälpte också till. Försöksplatsen överflögs mellan 5 och 13 gånger per dag av jaktplanet j35 draken, och försökspersonernas reaktioner noterades.

Resultatet var i efterhand ganska väntat: Fler personer blev överraskade om ljudbangen var starkare, men reaktionens styrka verkade inte påverkas av ljudnivån. En överraskande hög smäll var alltså en överraskande hög smäll. Också fåren blev förvånade. Ibland slutade de till och med att äta.

Till minne av denna banbrytande forskning finns alltså Bangstenen på en hed vid Hoburgen. Inskriptionen lyder kort och kryptiskt:

”Bang -72”

Parkering finns vid restaurangen nedanför kullen. På plats kan det beta får.


Bangstenen på Hoburgen

BESÖKSINFORMATION


  • Öppet: Alltid öppet
  • Pris: Gratis
  • Hemsida: Nej
  • Tel: Nej
  • Koordinater: 56.92241, 18.13326
  • Adress: Hoburgen, 623 30 Burgsvik
Öppna i Google Maps