Bläse Kalkbruksmuseum

EN UDDA UTFLYKT


Vid 1900-talets början fanns det ett trettiotal stenbrott på Gotland som försåg ett stort antal kalkugnar runt om på ön. Idag finns flera spännande kalkugnsruiner och stenbrott som den nyfikne resenären kan besöka på egen hand. Den lika nyfikne men mer bekvämt lagda besökaren kan istället med fördel ställa siktet på Bläse kalkbruk.

Bläse kalkbruk slog upp portarna 1849 med en vedeldad kalkugn intill stenbrottet. Bruket utökades och moderniserades med två nya koleldade schaktungar 1880 och 1913 vid utskeppningshamnen. För frakten av kalksten från stenbrottet anlade man en järnväg med ett diesellok som drog vagnar fulla från sten till ugnarna.

Under storhetstiden på 1920- och 1930-talen arbetade omkring 140 personer vid kalkbruket innan bruket lades ner 1945. Hamnen stängde några år senare och 1972 revs järnvägsspåren upp. Kalkbruket låg sedan öde fram tills 1983 då hela anläggningen skänktes till en stiftelse med syfte att bevara det som museum.

Idag är Bläse kalkbruk ett lättillgängligt museum där ugnen från 1913 är restaurerad och visas upp för allmänheten. Spåret till stenbrottet ligger åter på sin plats och man kan som besökare åka tåg bort till det idag vattenfyllda brottet. Det finns ställplats, café och en gästhamn.

Det enda udda med Bläse kalkbruk är okvädingsorden som uttråkade ungdomar skriver med kalkstenar på stranden och som syns bara allt för väl från utsiktsplatsen högre upp. Museet och de andra anrättningarna håller öppet under sommarmånaderna. Vill man bara ta en titt på en välbevarad bruksmiljö från 1800-talet rekommenderas istället ett besök under lågsäsong då man garanterat är den enda gästen på plats.


BESÖKSINFORMATION


Öppna i Google Maps